Έγγραφο της Ε.ΑΣ.Υ.Α. στη Δημόσια Διαβούλευση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις εξελίξεις που αφορούν τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. (18/01/2021) τέθηκε το ζήτημα της «Σύστασης Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» στο Άρθρο 13 του υπό διαβούλευση Σ/Ν και αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η αντίθεσή μας για λόγους που θα αναλυθούν κάτωθι και θα τεθούν από μέρους μας στη δημόσια διαβούλευση.
- Αρχικά γνωστοποιούμε ότι δεν είμαστε επ’ ουδενί αντίθετοι στη φύλαξη – προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, χώρους ακαδημαϊκής μάθησης και πολιτισμού, δεκαετίες όμως τώρα με ξεκάθαρη ευθύνη της Πολιτείας και των Πρυτανικών Αρχών έχουν μετατραπεί σε άνδρα ανομίας και ορμητήρια βίαιων ενεργειών, τα οποία καταδυναστεύουν θλιβερές μειοψηφίες.
- Είναι προφανές ότι όπως απορρέει από τον θεσμικό μας ρόλο πρέπει να έχουμε λόγο για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσει η Κυβέρνηση να προστατέψει τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς κατά την άποψή μας πρόκειται για κάτι πρόχειρο στο οποίο ως στιγμής δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας,δεν γίνονται σεβαστές οι διαδικασίες του διαλόγου, παρά μόνο ενημερωνόμαστε για το τι μέλλει γενέσθαι από δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, διαδίκτυο και όλη αυτή η διαδικασία δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, την ώρα που εμείς ως αστυνομικοί θα κληθούμε να υπηρετήσουμε ακόμα ένα εγχείρημα χωρίς ειρμό, χωρίς κατά τη γνώμη μας λειτουργικότητα σε βάθος χρόνου, χωρίς «συνάρθρωση» και «μπόλιασμα» με το αυτοδιοίκητο των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Θέτουμε κάποια ερωτήματα:
- Για ποιο λόγο η φύλαξη – προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρείται να ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ., την ώρα που αυτά έχουν αυτοδιοίκητο;
- Αποτελεί όλη αυτή η διαδικασία μια έμμεση παραδοχή ότι η νομοθέτηση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου (Ν. 4623/2019 άρθρο 64 παρ. 3) είναι κάτι που απέτυχε στην πράξη και τώρα είναι επιβεβλημένη η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα καθημερινότητας και μικροασφάλειας των χώρων των Α.Ε.Ι.;
- Δεν αντιλαμβανόμαστε επίσης ποια είναι επιτέλους η παγιωμένη διοικητική και προπάντων επιστημονική άποψη των Πρυτανικών Αρχών για το ζήτημα και τι άλλαξε από πέρυσι όταν γίνονταν κυρίως λόγος για εσωτερική ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων με αναφορά και εποπτεία των Πρυτανικών Αρχών.
- Οι ήδη υπάρχουσες δομές – Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούνται ίσως ακατάλληλες ώστε να επιβάλλουν την ευνομία εφόσον κληθούν; Στο σημείο αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε προς όλους ότι η ΕΛ.ΑΣ. ως Οργανισμός και οι υπηρετούντες σε αυτή οπουδήποτε κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα όσα το Σύνταγμα και οι Νόμοι ορίζουν, δόθηκαν τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία και οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ανταπεξήλθαν, ενώ όπου και όποτε οι Αστυνομικές Δυνάμεις έχουν επιχειρήσει με «ερμαφρόδιτες» εντολές – οδηγίες πάντα αποτύγχαναν !
Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των 1.000 Ειδικών Φρουρών, θέτουμε τα κάτωθι ερωτήματα:
Αν και εφόσον προσληφθούν, θα προσληφθούν σύμφωνα με τα όσα αναγράφει η δημόσια διαβούλευση (άρθρο 9 του Ν.2734/99); Δηλαδή:
- Θα εγείρουν τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα των νεοπρασλαμβανομένων Ειδικών Φρουρών (συνυπηρέτηση, υπηρεσία γραφείου, τακτική και έκτακτη μετάθεση κ.λ.π.), πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια δεν θα βρίσκονται στη θέση για την οποία προορίζονται;
- Σύμφωνα με ποια προβλεπόμενα οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα φέρουν ατομικό οπλισμό, όταν σύμφωνα με τα προαναφερόμενα μετακινηθούν σε μια άλλη Υπηρεσία ή σε μια άλλη περιοχή της Χώρας, θα λαμβάνουν ειδικής ατομικής εκπαίδευσης ώστε να φέρουν όπλο και ποιος θα κληθεί να τους αντικαταστήσει; Θα χρειαστούν εκ νέου προσλήψεις, ή θα κληθεί να ενισχύσει η ήδη υπάρχουσα αποδεκατισμένη από προσωπικό μάχιμη Αστυνομία; Συνεπώς σε τι αποσκοπεί η εξ αρχής πρόσληψή τους ;
- Σε περίπτωση της οποιαδήποτε επιχειρούμενη έκνομης ενέργειας εναντίον τους η οποία θα υπερβαίνει τις δυνατότητές τους (μια ενδεχόμενη επίθεση με μολότοφ, μαχαίρι ή από μεγάλο αριθμό ατόμων κ.λ.π.), δεν θα κληθούν να επέμβουν οι ίδιες Υπηρεσίες που υπάρχουν και σήμερα (διμοιρίες ΜΑΤ- Ασφάλεια- ΔΙΑΣ- ΟΠΚΕ- ΔΡΑΣΗ – Α.Δ. κ.λ.π.), μετακυλίοντας όλες τις ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ., την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο; Είμαστε ίσως η μοναδική Ευρωπαϊκή Χώρα που κάθε ζήτημα που ανακύπτει σε οποιονδήποτε Οργανισμό και το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί άλλως, ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία.
- Ποιος εγγυάται τη σωματική ακεραιότητα άοπλων αστυνομικών σε χώρους που ακόμα και σήμερα οργανωμένες αστυνομικές δυνάμεις δεν καλούνται να επέμβουν; Οι συμπολίτες μας αυτοί που θα συμμετάσχουν στον ενδεχόμενο διαγωνισμό θα αποτελέσουν πρόβατα επί σφαγή μετατρέποντας για ακόμη μια φορά ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα σε αστυνομικό !!!
- Διερωτώμεθα πως οι νέοι αυτοί υπάλληλοι σύμφωνα με τα όσα ακούμε και διαβάζουμε θα έχουν ανακριτικά καθήκοντα (!!!) την ώρα που οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων εκπαιδεύονται για τουλάχιστον 3 έτη ώστε να είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και την ίδια στιγμή οι προτάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος κινούνται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της πρακτικής αλλά και της θεωρητικής εκπαίδευσης, όπως άλλωστε έχει δηλώσει πολλάκις ο ίδιος ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αποτελεί αυτό άραγε αναβάθμιση της εκπαίδευσης του επιπέδου και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες ή πισωγύρισμα;
- Επιπρόσθετα, τεράστια είναι η απορία μας αφού την τρέχουσα χρονική περίοδο:
- που η κοινωνία οικονομικά βρίσκεται σε οικονομικό λοκντάουν εξαιτίας της πανδημίας, να επιχειρούν για ακόμα μια φορά προσλήψεις,
- που ο προϋπολογισμός του Υπουργείου του Πολίτη για το 2021 δεν είναι αυξημένος,
- όταν μας έχει ανακοινωθεί ότι για το έτος 2020 οι Αστυνομικοί μέσω Πανελληνίων εξετάσεων δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τους 750,
- που για να προμηθευτούν οι Αστυνομικοί απαραίτητο υπηρεσιακό εξοπλισμό αυτό γίνεται είτε με δωρεές, είτε με χρήματα τα οποία η Κυβέρνηση διέθεσε από προϋπολογισμό εκτός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
είναι απορίας άξιο που θα βρεθούν ακριβώς τα χρήματα και τι θα σημαίνει οικονομικά για τους υπάρχοντες αστυνομικούς τα επόμενα έτη.
- Έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση να καταργήσει ή να απαξιώσει εκ του πλαγίου τον υφιστάμενο θεσμό της πρόσληψης μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων; Και αν ναι αποτελεί αυτό φιλελεύθερη πολιτική ; Πάγια απαίτηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος αποτελεί η πρόσληψη ΜΟΝΟ μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.
- Η Ένωσή μας λοιπόν ομόφωνα αποφάσισε να αντιταχθεί σε όσα δρομολογούνται καταφεύγοντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αναδειχθούν τα ζητήματα που δημιουργούνται και να διαφυλαχθούν τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών και των συναδέλφων μας.
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, αγωνιζόμαστε επί δεκαετίες, για μια Αστυνομία ομογενοποιημένη η οποία θα παρέχει το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες και στο οποίο δεν χωρούν εκπτώσεις. Η πολύπαθη Ελληνική Αστυνομία έχει πληρώσει ακριβά τους ερασιτεχνισμούς και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των εκάστοτε κυβερνώντων. Συνεπώς ζητούμε την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την έναρξη διαλόγου με τα θεσμικά μας Όργανα (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων).
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών
Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης
Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος