Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ψυχολόγος χωρίς άδεια αξιολογεί τους αστυνομικούς

Ψυχολόγος χωρίς άδεια αξιολογεί τους αστυνομικούς

1000
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φαντάζει αδιανόητο αστυνομικός να εκτελεί χρέη ψυχολόγου και να μην έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», όχι μόνο υπάρχει αλλά υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. και κατέχει νευραλγική θέση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ

Ο αστυνομικός – ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας, έχει τον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή. Καθημερινά δέχεται στο γραφείο του δεκάδες αστυνομικούς οι οποίοι υποβάλλονται σε εξετάσεις και περνούν από ψυχολογική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με αστυνομικούς που έχουν αξιολογηθεί από τον συγκεκριμένο ψυχολόγο, όπως αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής», έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση, καθώς η θέση του ψυχολόγου στην ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα καίριο πόστο. Και αυτό γιατί οι ψυχολόγοι έχουν τη δύναμη, βάσει των νόμιμων αρμοδιοτήτων που τους παρέχουν οι κανονισμοί που διέπουν την αστυνομία, να κρίνουν ποιοι είναι επαγγελματικά ικανοί και σε ποιους πρέπει να τους αφαιρεθεί το όπλο. Αν κάποιος αστυνομικός αποτύχει να περάσει τα ψυχολογικά τεστ και του αφαιρεθεί ο οπλισμός, τότε αυτό συνεπάγεται και μείωση εσόδων, αφού για όσο καιρό δεν έχουν το δικαίωμα να οπλοφορούν βλέπουν τον μισθό τους να περικόπτεται σημαντικά.

Η ύπαρξη ενός ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. σε ένα από τα πλέον σημαντικά όργανα του Σώματος, την επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας οπλισμού, ο οποίος δεν διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έχει προκαλέσει αρκετές τριβές στο Αστυνομικό Σώμα, διότι όσοι «κόβονται» αισθάνονται ότι ο αστυνομικός – ψυχολόγος δεν έχει την επιστημονική επάρκεια να τους αξιολογήσει.

Ο αστυνομικός διευθυντής δεν κατέχει τη θέση παράνομα ή παράτυπα και είναι καθόλα νόμιμος. Καλύπτεται από τον νόμο 3103/29-01-2003 και ειδικότερα από το άρθρο 19 το οποίο είχε περάσει για να καλύψει τις προ 12ετίας ανάγκες της ελληνικής αστυνομίας για άσκηση καθηκόντων ψυχολόγου. Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν πολλά χρόνια στο Σώμα, ο νόμος ήθελε να καλύψει το κενό σε ψυχολόγους που υπήρχε τότε στην ΕΛ.ΑΣ. και επέτρεπε σε όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις να ασκούν καθήκοντα ψυχολόγου στο πλαίσιο της υπηρεσίας τους.

Εκτοτε έχουν περάσει 12 έτη και η αστυνομία έχει αποκτήσει δεκάδες ψυχολόγους που διαθέτουν και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Επιπροσθέτως, τον νόμο 3103/29-01-2003 φέρεται να τον έχει προσβάλει η Ενωση Ψυχολόγων Ελλάδας, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποδέχεται την άσκηση καθηκόντων ψυχολόγου από άτομα που δεν είναι αναγνωρισμένοι από την Ενωση και κυρίως δεν διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ανώτατο αστυνομικό όργανο

Η επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας οπλισμού, στην οποία συμμετέχει ο αστυνομικός διευθυντής, είναι το ανώτατο αστυνομικό όργανο για να αποφανθεί για την επάρκεια και να κρίνει την επαγγελματική ικανότητα όλων των αστυνομικών. Είναι αρμόδιο για την αφαίρεση αδειών οπλοφορίας και την ψυχολογική αξιολόγηση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. που ανέρχεται περίπου στα 55.000 άτομα. Οι αξιολογήσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές για τους αστυνομικούς, αφού μπαίνουν στους φακέλους τους και τους συνοδεύουν σε όλη τους την καριέρα. Κρίνονται οι καριέρες τους, αφού μία στέρηση οπλισμού μπορεί να τους κοστίσει βαθμολογική εξέλιξη.

Η πρωτοφανής υπόθεση συζητιέται εντόνως μεταξύ των αστυνομικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ασυμβίβαστο» του ψυχολόγου. Επισήμως δεν έχει γίνει καμία καταγγελία σε βάρος του, ωστόσο έχουν υπάρξει αρκετές προφορικές διαμαρτυρίες από αστυνομικούς που έχουν αισθανθεί ότι αδικούνται και κυρίως πως ο εν λόγω ψυχολόγος είναι αναρμόδιος για να αποφανθεί για την ικανότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός διευθυντής που εκτελεί χρέη ψυχολόγου δεν φέρει καμία ευθύνη και είναι νομικά απολύτως κατοχυρωμένος για να ασκεί τα καθήκοντά του. Ενδεχομένως, ανάμεσα σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται, έστω και «σιωπηρά», να υπάρχουν και αστυνομικοί που δικαίως τους αφαιρέθηκε ο οπλισμός. Και να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο αστυνομικός – ψυχολόγος δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να δικαιωθούν. Επίσης, δεν αμφισβητείται η ικανότητα του ψυχολόγου, ο οποίος είναι νόμιμα τοποθετημένος στη θέση που είναι, αλλά ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να εντοπίζει τις όποιες «παραφωνίες» ή στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο Σώμα όλα αυτά τα χρόνια και να τις διορθώνει, αφού οι εποχές αλλάζουν τάχιστα. Και σε κάθε περίπτωση, στο κορυφαίο όργανο αξιολόγησης του αστυνομικού προσωπικού, τη θέση θα έπρεπε να την κατέχει άτομο που έχει όλα τα επιστημονικά εφόδια για να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
astynomiko@pegasus.gr

ΠΗΓΗ: ethnos.gr
απο policenet