Αρχική ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΑΣΥ: Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου στο Πολύκαστρο Κιλκίς

ΠΟΑΣΥ: Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου στο Πολύκαστρο Κιλκίς

984
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα να μονοπωλεί τους τελευταίους μήνες την προσοχή της Πολιτείας, η Ομοσπονδία μας, ανταποκρινόμενη και στα αιτήματα πολλών Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, προέβη σε μια ακόμα σημαντική παρέμβαση, αυτή τη φορά στο «μέτωπο του Κιλκίς», εκεί όπου δοκιμάζεται καθημερινά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δική μας αλληλεγγύη, αλλά και συνολικά η αποτελεσματικότητά μας ως οργανωμένο κράτος.

 

18.03.2016-1

Ειδικότερα, μετά τις έγκαιρες και έγκυρες παρεμβάσεις μας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στη Σύμη, στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στην Αττική, στην Κόρινθο, στον Έβρο, στην Ειδομένη κλπ. και οι οποίες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αστυνομικών Συνδικάτων (EuroCop), είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του προβλήματος, ως ευρωπαϊκού και όχι αποκλειστικά ως αστυνομικού ζητήματος, συνεχίζοντας να λειτουργούμε με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των μελών μας και υλοποιώντας αποφάσεις του 25ου πανελλαδικού συνεδρίου για εξωστρεφείς – αποκεντρωμένες λειτουργίες των οργάνων μας, πραγματοποιήσαμε μια ακόμα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην περιφέρεια, αυτή τη φορά, χθες 17 Μαρτίου 2016, στην Αίθουσα Συμβουλίων του Δήμου Παιονίας στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Με τη σκέψη μας στον πολύπαθο καταυλισμό της Ειδομένης και με διαρκές το ενδιαφέρον για την άμεση ικανοποίηση των επιδιώξεων των εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας, κατά την ευρεία αυτή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιακοί αξιωματούχοι, αναδείξαμε και πάλι την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης τόσο του οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του ανθρώπινου δυναμικού της ως ενός εκ των βασικών πυλώνων της διαχείρισης της κρίσης αυτής, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε πρώτη να το αντιμετωπίσει, όταν ακόμα δεν υπήρχε η σημερινή όξυνση ενώ συνεχίζει ακόμα και τώρα να το αντιμετωπίζει με την ίδια δυναμική και πολλές φορές κατά μόνας παρά τη διόγκωσή του.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Γερακαράκος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις μέχρι τώρα δράσεις μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τονίζοντας ειδικότερα ότι η χώρα μας έχει αναλάβει περισσότερα βάρη από όσα της αναλογούν, ως Προμαχώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της φύλαξης των κοινών εξωτερικών συνόρων, έχει επωμιστεί όλο το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων, και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το πρόβλημα, στην πράξη αδυνατεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές για την εκτόνωση της κρίσης. Αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο η διάθεση πολύτιμων οικονομικών εθνικών πόρων σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και συνεχιζόμενων περικοπών των λειτουργικών δαπανών αλλά και η αποδιοργάνωση της αστυνόμευσης και συνακόλουθα η συμπίεση, έτι περαιτέρω, του εργασιακού στάτους των εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων.

Από τις επισκέψεις μας στις αστυνομικές υπηρεσίες και τις συζητήσεις με τους συναδέλφους που διατίθενται σε μέτρα τάξης και ασφάλειας, προκύπτει ότι οι συνθήκες εργασίας και υγιεινής εξακολουθούν να πάσχουν, προσβάλλοντάς μας ως επαγγελματίες ένστολους λειτουργούς του κράτους. Επίσης, προβάλλει επιτακτικά και πάλι το αίτημα της ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών με προσλήψεις νέων αστυφυλάκων, της λειτουργίας υποδομών με σύγχρονα μέσα και ατομικά εφόδια για τους συναδέλφους μας, της τήρησης των προβλεπόμενων κανονισμών για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας (π.δ. 45/08), για το ωράριο εργασίας, τα οδοιπορικά κλπ. 

Για να υπάρξει δε άμεσα μια στοιχειώδης αντιμετώπιση της αταξίας που υπάρχει στη μετακίνηση δυνάμεων, επιβάλλεται όπως το Αρχηγείο μεριμνήσει για τον οργανωμένο προγραμματισμό των μετακινήσεων των όποιων δυνάμεων κρίνει εκείνο και χωρίς να εισερχόμεθα σε επιχειρησιακά θέματα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς φαινόμενα κατασπατάλησης εργατοωρών μακριά από τις εστίες τους, ώστε ο συνάδελφος να δύναται να γνωρίζει εκ των πρότερων τα βασικά της διαμονής, σίτισης και αποζημίωσής του. Το πρόβλημα εξάλλου δεν περιορίζεται στην Ειδομένη, είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και ένας τέτοιος προγραμματισμός και μάλιστα με την έκδοση σαφών διαταγών και εντολών, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή του, αλλά και στον περιορισμό της κατασπατάλησης δυνάμεων και οικονομικών πόρων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Είναι αδιανόητο εξάλλου να συνεχίζεται η χρησιμοποίηση διμοιριών σε καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουν θεσμοθετημένο ρόλο και αποστολή ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν συγκεκριμένες δυνάμεις να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, χαρακτηρίζοντας την όλη επιχείρηση ως ευρείας κλίμακας.

Σταθερή συνδικαλιστική θέση μας είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται και οφείλει να διεκδικήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κομισιόν, Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) πρόσθετα κονδύλια ειδικά για τον οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι ολόκληρες αστυνομικές υπηρεσίες και συντεταγμένες δυνάμεις απασχολούνται σε ημερήσια βάση με πενιχρά μέσα για να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις έκτακτες ανάγκες όπου αυτές ανακύπτουν κάθε φορά και η αποζημίωσή τους δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα «ελεημοσύνης».

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Εκ μέρους των ομιλητών αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε η αξία της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας για την σύγκληση του Δ.Σ. στο Πολύκαστρο, αλλά και η τεράστια συμβολή των αστυνομικών στη διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης, ώστε να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης. Στήριξαν τις προτάσεις που κατατέθηκαν και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε εκατέρωθεν, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, που μίλησε για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την οποία δεν είχε προβλέψει ούτε ο ΟΗΕ, δεσμεύτηκε για την περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία με την ΠΟΑΣΥ, ώστε να παρασχεθεί υλική βοήθεια αλλά και χρηματική, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελληνική Αστυνομία, ανακοινώνοντας ότι επίκειται η έκδοση εγκυκλίου με συγκεκριμένες οδηγίες πρόληψης λοιμώξεων. Επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Ηγεσία τις προτάσεις μας, τονίζοντας ότι με παρεμβάσεις του ήδη δίνει λύσεις σε ανακύπτοντα προβλήματα διοικητικής μέριμνας και επιχειρησιακής ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό απαντήθηκαν ερωτήματα συναδέλφων όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και την υγιεινή στους χώρους εργασίας.

Εκτενής αναφορά για τις αγωνίες και τα προβλήματα των συναδέλφων έγινε εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. και των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τα άλλα εκκρεμή ζητήματα (ασφαλιστικό, οδοιπορικά, κώδικας μεταθέσεων κλπ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τέλος, εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία να προβεί το προσεχές διάστημα σε συγκεκριμένη δράση – ένστολη διαμαρτυρία μας πανελλαδικής εμβέλειας, ώστε να αναδειχθεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ομοιόμορφα, εκπέμποντας συγκεκριμένα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Η Ομοσπονδία μας αισθάνεται μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση στη Μακεδονική γη, ιδιαίτερα υπερήφανη, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήδη δίνει έναν τιτάνιο αγώνα ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, παράλληλα με αυτόν του αδιαπραγμάτευτου αγώνα μας για εθνική κυριαρχία, εθνική συνείδηση και ταυτότητα, μη απεμπολώντας την μακραίωνη ελληνική ιστορία και τον πανάρχαιο πολιτισμό μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος