Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 29-10-2019

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 29-10-2019

812
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την τακτική του συνεδρίαση είχε την 29-10-2019 το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, το οποίο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και κ. Γεώργιο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ, για τις ενέργειες της Ομοσπονδίας στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρίασή του, καθώς επίσης και για τις επικείμενες πρωτοβουλίες για τις οποίες και ζητήθηκε η θέση όλων των μελών του.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και την αποδέσμευση της αστυνομίας από τα γήπεδα, σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Γενικό μας Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, για την ανάθεση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην Ελληνική Αστυνομία, για τις άθλιες συνθήκες και τους κινδύνους στους καταυλισμούς προσφύγων, για τα δικαιώματα των αστυνομικών που εκλέχτηκαν σε όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για την απαλλαγή από το προβλεπόμενο πρόστιμο των αστυνομικών που δεν υπέβαλαν εγκαίρως τα συμπληρωματικά Πόθεν Έσχες, για την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας, τις αποσπάσεις και άλλα θέματα που αναδείχθηκαν από τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, ενώ τελευταία σημαντικά γεγονότα, ήταν η φιλοξενία του συνεδρίου της EuroCOP στην Αθήνα, καθώς και η τιμητική επιβράβευση των αγώνων της Ομοσπονδίας μας από το Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α. για την κατάργηση του άρθρου 12 του ν.4387/2016 για τις συντάξεις χηρείας, πρωτοβουλίες που καλύψαμε αναλυτικά με σχετικά έγγραφα και ανακοινώσεις μας.

Κατά τη συνεδρίαση κατέστη σαφές ότι η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων εργασίας τόσο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου, όσο και με συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να λάβουν νομοθετική μορφή προτάσεις μας που έρχονται να επιλύσουν διαχρονικές εκκρεμότητες. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται σε καλό κλίμα και υπάρχει αισιοδοξία ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Ήδη το ζήτημα της εξόφλησης υπομνημάτων παρελθόντων ετών & ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 42 εκατομμύρια ευρώ περίπου, πήρε σάρκα και οστά.

Για το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των μισθολογικών αδικιών, τελούμε σε αναμονή της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται να συνεδριάσει εν Ολομελεία, ενώ για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τη σύσταση ενός φορέα ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης – νομοθετικής ρύθμισης του όλου θέματος. Ο κ. Πρόεδρος, επεσήμανε επίσης, ότι ως Ομοσπονδία, πρέπει να απαντήσουμε αποτελεσματικά στη χρόνια καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας του αστυνομικού και στην αβεβαιότητα που διακρίνει την υπηρεσιακή του κατάσταση, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Υπηρεσία δεν του ανακοινώνει εγκαίρως, πού και πότε εργάζεται. Κάλεσε δε όλα τα μέλη, να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις έως την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., με στόχο να μπει ένα τέλος στις παρανομίες της αστυνομικής διοίκησης.

Στις υπό εκκρεμότητα νομοθετικές ρυθμίσεις, για τις οποίες έχουν δοθεί υποσχέσεις εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργών, συγκαταλέγονται, επίσης, η επέκταση των δόσεων της κράτησης, υπέρ του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., που αφορά την κατηγορία των νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων και τους υπαστυνόμους, η συμπλήρωση των ειδικών επιδομάτων που καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν με τις διατάξεις του ν.4472/2017 και η συνυπηρέτηση των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και των συζύγων τους που είναι εκπαιδευτικοί.

Άξια μνείας είναι και η συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η συνεργασία μας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, καθώς και η αμοιβαία στήριξη για την επίλυση αιτημάτων των δυο Ομοσπονδιών (βλέπε υπ΄ αριθ. 600/14/10 ανακοίνωσή μας).

Τέλος, σε ό,τι αφορά ζητήματα που τέθηκαν από μέλη του ΔΣ και αφορούν τη μεταβίβαση του δικαιώματος υπογραφής από τους Διευθυντές Αστυνομίας στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, την υποστελέχωση της Διεύθυνσης Οικονομικών και τις διαφοροποιήσεις του επιδόματος ειδικών συνθηκών σε κάποιες κατηγορίες συναδέλφων, απάντησε ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ, τονίζοντας ότι και για τα τρία αυτά θέματα έχουν γίνει παρεμβάσεις και έχουν ασκηθεί πιέσεις, τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, αλλά ως γνωστόν η νομοθέτηση είναι έργο της Κυβέρνησης, η οποία έχει και την τελική ευθύνη για τις πράξεις, πολλώ δε μάλλον για τις παραλείψεις της.

Τα δυο πρώτα ζητήματα είναι αλληλένδετα και σχετίζονται με τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, οπότε απαιτείται ουσιαστική συζήτηση, ωριμότητα και στρατηγικός σχεδιασμός για την επίλυση των υπαρκτών και γνώριμων πλέον προβλημάτων, που έχουν προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων και της αστυνομικής διοίκησης και τα οποία, δυστυχώς, αντανακλούν αρνητικά και στην καθημερινότητα του αστυνομικού, ενώ το τρίτο θέμα που θίχθηκε έχει να κάνει με τις στρεβλώσεις του μισθολογίου μας, που και πάλι αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε. Πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας του ειδικού μισθολογίου – και το είχαμε θίξει από την αρχή του αγώνα – ώστε να μην σχετίζονται τα προνοιακά επιδόματα και η οικογενειακή εξέλιξη με τις συνθήκες εργασίας και το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας. Η επικινδυνότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει το επάγγελμά μας και με βάση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε μισθολογικά, φορολογικά και ασφαλιστικά.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, που ταλανίζουν το αστυνομικό προσωπικό και για τα οποία η Ομοσπονδία μας απαιτεί από κάθε αρμόδιο παράγοντα να επιταχύνει τη διαδικασία επίλυσής τους, θα υπάρξουν νεώτερες ανακοινώσεις.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος