Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 12-01-2021

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου την 12-01-2021

330
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πραγματοποιήθηκε την 12 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με θέμα την ενημέρωση των μελών του για την τρέχουσα κατάσταση και τις ενέργειες του προεδρείου το τελευταίο διάστημα.

Η συνεδρίαση, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έγινε για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης και ήταν εποικοδομητική αφού δόθηκε σε όλους η δυνατότητα να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους για σειρά αιτημάτων και ζητημάτων που απασχολούν το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ευχήθηκε σε όλους καλή αγωνιστική χρονιά και αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο μείζον ζήτημα της αδιάκοπης, χωρίς παύση, υπερεργασίας του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και στην αναγκαιότητα της οριστικής επίλυσης του προβλήματος της μη ικανοποιητικής αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας, παραθέτοντας τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και τα έγγραφά μας προς την Ηγεσία, αναφορικά με την αύξηση του πλαφόν των νυχτερινών ωρών και την αποζημίωση όσων εργάζονται νύχτα, με νέους όρους κατά το νέο έτος, όπως έχουμε λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα καταθέσει την πρότασή μας.

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αφορά την τρέχουσα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ιδιόμορφης παραβατικότητας εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την προστασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδρύοντας ένα νέο σώμα που θα υπάγεται, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τόνισε, το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να έχουν εδραιωθεί φαινόμενα βίας και ανομίας, δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, λαθρεμπόριο και άλλες μορφές εγκληματικότητας, με πιο πρόσφατο ακραίο συμβάν, την απαράδεκτη φασιστική βία που ασκήθηκε εις βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την οποία και είχαμε αμέσως καταδικάσει, ζητώντας τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, ώστε να μπει τέλος σε τέτοια φαινόμενα.

Πρόταση και θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η όποια νέα Υπηρεσία δεν πρέπει να υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά στις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση της, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το «αυτοδιοίκητο» – ειδικό καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Τα δε στελέχη της δεν πρέπει να οπλοφορούν ούτε να συγχέεται η δράση τους με τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά από την εισήγηση του Προέδρου και τις τοποθετήσεις επί του ιδίου θέματος του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Γιώργου ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ και μελών του Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα η θέση μας αυτή να διατυπωθεί και κατά τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου των αρμόδιων Υπουργείων, εφόσον δεν ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις μας αλλά και γενικότερα οι θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε, επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας, παρά τη δικαίωση της Ομοσπονδίας προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας την πρωτόδικη απόφαση, σύμφωνα με την οποία υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει διοίκηση στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας φορέα, την Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία του νέου βαθμολογίου, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία, υπηρετώντας τη διαφάνεια και με συνέπεια έναντι των μελών της, δημοσιοποίησε εγκαίρως την πρότασή της μετά από σχετική συζήτηση και την υπέβαλε στην Ηγεσία. Γνωρίζοντας δε την υποσχετική τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας, πιέζουμε να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για να θεσμοθετηθεί επιτέλους ένα νέο σύγχρονο βαθμολόγιο.

Λαμβάνοντας εν συνεχεία το λόγο, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ, αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση, που, όπως τόνισε, αποτελεί μία καθημερινή – συνεχή δοκιμασία για την Ομοσπονδία. Δεν σταματήσαμε ούτε μία μέρα να μην ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, αφού με την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, εμφανίστηκαν πάλι τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που είχαν επισημανθεί και κατά το πρώτο κύμα.  Ανταποκρινόμαστε άμεσα στα καλέσματα, τις προτάσεις και τις καταγγελίες των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων αναφορικά με τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου covid-19 και παρεμβαίνουμε παντού σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιλύοντας ζητήματα και εστιάζοντας ιδίως στη διενέργεια των rapid tests και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Από το Γενικό Γραμματέα επισημάνθηκαν, επίσης, οι ενέργειες της Ομοσπονδίας για την επίλυση προβλημάτων του αστυνομικού προσωπικού αναφορικά με την καταστρατήγηση των κανονισμών για το ωράριο εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια κατά τις μεταγωγές, την υλική αποζημίωση για την εργασία κατά τη μακρά περίοδο της αναστολής της χορήγησης αδειών, λόγω μεταναστευτικού και πανδημίας, τη χορήγηση αδειών κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και άλλα αιτήματα.

Με την ελπίδα ότι κατά τη νέα συνδικαλιστική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, η υγειονομική κρίση θα αποτελέσει παρελθόν και ότι θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με όλες μας τις δυνάμεις, ευχόμαστε και προσδοκούμε η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και κάθε άλλος αρμόδιος αξιωματούχος, να αφουγκραστούν τις αγωνίες του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Τα προβλήματα όσο δεν λύνονται, οξύνονται και η πανδημία δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι για κανέναν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος