Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Εργασίες Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου 27-9-2018

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Εργασίες Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου 27-9-2018

1319
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεδρίασε χθες, 27/9/18, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με θέματα Ημερήσιας Διάταξης την ενημέρωσή του για τις ενέργειες – πρωτοβουλίες της Εκτελεστικής Γραμματείας και τη συζήτηση θεμάτων που είχαν τεθεί εκ μέρους μελών του.

Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ, μιλώντας εισαγωγικά, αναφέρθηκε στην αόριστη εξαγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της 83ης ΔΕΘ για την επιστροφή του υπολοίπου 50% των παρανόμως παρακρατηθέντων χρημάτων, στο πλαίσιο των περικοπών του δεύτερου Μνημονίου, και τόνισε ότι, η εξαγγελία αυτή, όπως και οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων μας. Πρόσθεσε δε ότι έχουμε ήδη τοποθετηθεί εκτενώς και αναμένουμε πλέον τη νομοθετική ρύθμιση για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε την Ομοσπονδία ήταν οι πρωτοβουλίες του προεδρείου για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που έχει ανακύψει με τη συνεχιζόμενη μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, θέμα για το οποίο, μετά και τη συνάντηση με τον κ. Αρχηγό του Σώματος, αναμένουμε εξελίξεις, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πανελλαδική ένστολη κινητοποίηση της 7ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με διοργανωτές τις επτά Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας μαζική και επιτυχή την όλη διαμαρτυρία, παρά τις προσπάθειες υποβάθμισής της από κάποιους.

Τέλος, ενημέρωσε το ΔΣ ότι μετά την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, αλλά και τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, που είχαν εξουσιοδοτήσει την ΕΓ να σταθμίσει τα νέα δεδομένα και να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση για την οικονομική βοήθεια που θα προσφέρουμε στο Λείριο Ίδρυμα, αφού ήρθαμε σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟ, η ΕΓ κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να κρατηθεί από κάθε μέλος όλων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων το ποσό του ενός ευρώ.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Παπατσίμπας, τόνισε ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού στην αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, συνιστά παραδοχή των αποφάσεων του ΣτΕ και άρα της αντισυνταγματικότητας των περικοπών, οπότε η Κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει τις αποδοχές στα επίπεδα του μισθολογίου που ίσχυε το 2012. Μάλιστα, η εξαγγελία αυτή εφόσον υλοποιηθεί συνιστά δικαίωση της ΠΟΑΣΥ και των αγώνων που έδωσε  όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας βαθιά πίστη στο δίκαιο του αιτήματός μας.

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες μας για τη Λευκίμμη, τόνισε τη σημασία της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου της αστυνομίας, αναφέροντας ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με την καταστολή αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Ο ρόλος του αστυνομικού είναι να προστατεύει τον πολίτη και γι’ αυτό καλέσαμε την Ηγεσία και εγγράφως αλλά και με την μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε, να υπάρξει απεμπλοκή της αστυνομίας και διασφάλιση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο έγγραφο που αποστείλαμε στη νέα πολιτική ηγεσία με αντικείμενο τα βασικά εκκρεμή ζητήματα για τα οποία είτε έχουν δρομολογηθεί είτε πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι πρέπουσες λύσεις (μετακίνηση με τα ΜΜΜ, π.δ. για υπηρεσιακά θέματα, μεταθέσεις κλπ).

Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει – από την πλευρά της Κυβέρνησης – σαφής εικόνα για τα αναδρομικά μας και ευλόγως αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους συναδέλφους, οι οποίοι δικαίως διερωτώνται για το ύψος αυτών, σε τι ασφαλιστικές κρατήσεις θα υπόκεινται τα ποσά αυτά, αν θα δεσμεύονται και θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη, αν θα υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα κ.α. Κάλεσε δε τους αρμόδιους Υπουργούς, να θέσουν έγκαιρα σε διαβούλευση την όποια ρύθμιση σκοπεύουν να νομοθετήσουν, στο πλαίσιο του διαλόγου με την Ομοσπονδία μας. Τόνισε, επίσης, ότι από τη στιγμή που από 1/1/2017, δεν ισχύει το παλαιό μισθολόγιο, αλλά αυτό που ψηφίστηκε από την ενεστώσα Κυβέρνηση, πρέπει να αναμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση που τελικώς θα ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα για το πλαίσιο των παραπάνω αναδρομικών, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Συνέστησε δε την προσοχή των συναδέλφων σε ό,τι γράφεται σχετικώς σε διάφορα δημοσιεύματα είτε στο διαδίκτυο όσον αφορά τις φημολογούμενες δόσεις και τα δικαιούμενα ποσά, διότι πολλές φορές όλα αυτά εξυπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες, ενώ σημείωσε ότι ο υπολογισμός των εν λόγω ποσών προκύπτει εάν προσθέσουμε το σύνολο των ήδη χορηγηθέντων μεικτών αναδρομικών (8/2012 έως 6/2014) και τη διαφορά μεταξύ των αποδοχών του μισθολογίου του 7ου του 2012 και αυτού του 7ου του 2014 για το χρονικό διάστημα από 1/7/2014 έως 31/12/2016.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ για την ένταξη στον Κλάδο Υγείας των ασφαλισμένων στα Ταμεία της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής με δεκαετή υπηρεσία, τονίζοντας ότι στο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, υπάρχει η πρόβλεψη (άρθρο 6) ότι εντός διετίας θα εξεταστεί εκ νέου, τόσο το ενδεχόμενο ένταξης και άλλων ασφαλισμένων, όσο και της αυξομείωσης εισφορών και παροχών των μελών με βάση τα τότε οικονομικά στοιχεία, δεδομένου ότι ως Ομοσπονδία είχαμε εκφράσει την επιθυμία καθολικής ασφάλισης των συναδέλφων μας της κατηγορίας αυτής.

Τέλος, το ΔΣ συζήτησε δυο προτάσεις, αφενός μεν του Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, κ. Σταύρου ΦΕΤΚΟΥ, αναφορικά με τη διακοπή της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας «ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ», με παράλληλη όμως αναβάθμισή της ως ηλεκτρονικής εφημερίδας που θα έχει ξεχωριστή θέση στην ήδη αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη ιστοσελίδα μας www.poasy.gr και η οποία υπερψηφίστηκε, αφετέρου δε, τριών μελών του ΔΣ,  για βιντεοσκόπηση και απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία κυρίως υπό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης, κατά το δοκούν, από τρίτους, του περιεχομένου των συνεδριάσεων, καταψηφίστηκε.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος