Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών

739
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ., κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών, κ. Βασίλη ΠΑΝΤΑΖΗ, πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, μετά από αίτημά μας, προκειμένου να συζητήσουμε τα εκκρεμή θέματα του Κλάδου μας.

Από την πλευρά μας, ευχαριστήσαμε τον κ. Υπουργό, τόσο για τη συνάντηση σε μια βεβαρυμμένη χρονική περίοδο, όσο και για την έγκριση των πιστώσεων – ύψους 42 εκατ. ευρώ περίπου – της τροπολογίας που ψηφίστηκε στο ν.4636/2019, με την οποία επιλύονται συσσωρευμένα προβλήματα παρελθόντων ετών και κυρίως αποδίδονται στους δικαιούχους συναδέλφους μας τα οφειλόμενα ποσά. Εν συνεχεία, αναπτύξαμε το περιεχόμενο της πρόσφατης απόφασης του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ισχύοντος μισθολογίου (ν.4472/2017) και παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλειά του (10-01-2020) για αμετάκλητη κρίση, λόγω μείζονος σπουδαιότητας και αντισυνταγματικότητας. Παράλληλα, θέσαμε το διαχρονικό αίτημα του Κλάδου μας για την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας και της σύνδεσης αυτής, είτε με το μισθολόγιο είτε με άλλες παροχές. Επίσης, αναφερθήκαμε στην έκδοση του εκκρεμούς από το 2016 προεδρικού διατάγματος – οριζόμενο από τις διατάξεις του ν.4336/2015 – που ρυθμίζει τις δαπάνες μετακίνησης των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι το προσωπικό σήμερα αντιμετωπίζεται άνισα, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους του Δημοσίου, καθώς και ότι χρειάζονται καινοτόμες ιδέεςαξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και απλοποίηση της διαδικασίας, αφενός για την άμεση αποζημίωση των μετακινούμενων συναδέλφων, αφετέρου για την ταχύτερη επεξεργασία και έλεγχο (σε περίπτωση αυθαιρεσιών) της διοίκησης.

Τέλος, τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα από τις μη οριστικοποιημένες, αλλά υποβληθείσες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης παρελθόντων ετών, ζητώντας συμψηφισμό με φορολογικές υποχρεώσεις, την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, αυξάνοντας το σχετικό επιτόκιο επιστροφής κατά μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα και την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου μας, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τις πιστώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος, αλλά και για την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο κ. Υπουργός, από την πλευρά του, μας γνώρισε ότι, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η παρούσα Κυβέρνησησέβεται την Ελληνίδα και τον Έλληνα Αστυνομικό και αναγνωρίζει τον ρόλο τους στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Αναφορικά με το μισθολόγιο, μας ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σεβαστές και εάν οδηγηθούμε σε αναμόρφωση – επεξεργασία του μισθολογίου, αυτή θα λάβει χώρα και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεκτιμώντας πάντα την εξέλιξη της πορείας του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, για τα υπόλοιπα θέματα (επικινδυνότητα επαγγέλματος, πλαίσιο δαπανών μετακίνησης συναδέλφων, επιτόκιο επιστροφής τόκων Παρακαταθηκών & Δανείων και δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης παρελθόντων ετών), στα οποία εμπλέκονται τόσο άλλοι Υπουργοί, όσο και άλλα Υπουργεία, μας γνώρισε ότι θα χρειαστεί επιμελής προεργασία από τους εμπλεκόμενους Φορείς και συζήτηση με τις Πολιτικές Ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων. Τέλος, μας ενημέρωσε ότι, ανεξάρτητα από την ως άνω ρύθμιση των 42 εκατ. ευρώ που επιτρέπει την ενταλματοποίηση και πληρωμή δαπανών, κυρίως του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου μας, σε καμία περίπτωση, δεν θα είναι μειωμένος, σε σχέση με τον περσινό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, με τις συνεχείς συναντήσεις της, προσπαθεί, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, αφενός να επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αιτήματα των μελών της, αφετέρου να συμβάλει στη δρομολόγηση λύσεων, οι οποίες έχουν αντίκτυπο, τόσο στους συναδέλφους μας όσο και στην κοινωνία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος