Αρχική E.K.A. Ένωση Αθηνών: Κυβερνητικός εμπαιγμός χωρίς ”Τέλος”!

Ένωση Αθηνών: Κυβερνητικός εμπαιγμός χωρίς ”Τέλος”!

1571
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Ένωση Αθηνών παρακολουθεί εδώ και χρόνια μαζί με σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημά μας την οικονομική αφαίμαξη των εργαζόμενων αστυνομικών από τη μνημονιακή λαίλαπα. Κατά γενική ομολογία οι αστυνομικοί, υπέστησαν συντριπτικά κατάγματα,  από τις σκληρές και ανάλγητες μνημονιακές  πολιτικές!

      Θα περίμενε έτσι κανείς λογικά σκεπτόμενος, ότι όπου το θεσμικό πλαίσιο το επέτρεπε και οι αντικειμενικές συνθήκες το επέβαλλαν, η Κυβέρνηση να στηρίζει τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας , να επιδιώκει να τους αντισταθμίσει μερικώς τις μεγάλες τους εισοδηματικές απώλειες και να τους τονώσει τα οικονομικά. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση κινείται με «τιμωρητική» διάθεση απέναντί ΜΑΣ και εμφανίζεται συνεχώς με δυο πρόσωπα!! Δηλαδή, όπου είναι να κάνει περικοπές στην μισθοδοσία, κινείται με αστρικές ταχύτητες και όπου είναι να δώσει αυτά που θεσμικά τους οφείλει, κωφεύει επιδεικτικά και κινείται υποτονικά με μηδενικές ταχύτητες.

        Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τις εκτός έδρας αποζημιώσεις των Αστυνομικών και με το εισπρακτικό μέτρο του φόρου διαμονής υπέρ του δημοσίου, βάσει του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 που ήδη με την έλευση του νέου έτους από 1-1-2018 τέθηκε σε ισχύ.

        Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικύρωνε την ψήφιση του ν. 4336/2015 με τον οποίο τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις που αφορούν στις δαπάνες των μετακινουμένων δημοσίων υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών & Σ.Α.), κατόπιν πρότασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (νυν Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής), επιβάλλονταν να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. ήτοι από την 01-01-2016.

        Πάραυτα και ενώ έχει περάσει τόσος καιρός από την ψήφιση  του νόμου και ενώ συνάμα υπήρχε άπλετος χρόνος για να επεξεργαστούν οι συναρμόδιοι Υπουργοί το Προεδρικό Διάταγμα, η Κυβέρνηση δεν το έπραξε και συνεχίζει να κωφεύει επιδεικτικά έναντι της υποχρέωσής της στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, παίρνοντας αλλεπάλληλες αναβολές.

       Και ενώ έχουν περάσει δυόμιση περίπου χρόνια από την ψήφιση  του πολυθρύλητου  πλέον νόμου, η Κυβέρνηση έθεσε πάλι  μια νέα παράταση στο φλέγον θέμα, με την αναμενόμενη κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος, να μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου του 2018 !!!

        Δυόμιση ολόκληρα χρόνια νεκρά, μέσα στα οποία θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί η εκκρεμότητα και να είχε επιδειχθεί μια στοιχειώδης έκφραση στήριξης της Κυβέρνησης στους Αστυνομικούς, μιας και τα έξοδα μετακίνησης των αστυνομικών,παραμένουν καθηλωμένα για μια δεκαετία!!!

        Όπως προαναφέραμε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 από την 1-1-2018 τέθηκε σε ισχύ ο φόρος διαμονής υπέρ του Δημοσίου. Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας:

Α) Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’155), ως ακολούθως: 1-2 αστέρων 0,50 €, 3 αστέρων 1,50 €, 4 αστέρων 3,00 €, 5 αστέρων 4,00 €.

Β) Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ’ της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, ως ακολούθως: 1-2 κλειδιών 0,25 € , 3 κλειδιών 0,50 €, 4 κλειδιών 1,00 €.

         Μάλιστα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, πριν λίγες ημέρες αναφέρει ότι για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου, το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος και ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες, η έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής», χωρίς το ειδικό αυτό στοιχείο να επιβαρύνεται με ΦΠΑ, με την επικείμενη τροποποιητική διάταξη να έχει ισχύ από 1-1-2018.

        Δηλαδή σε ό,τι αφορά τους Αστυνομικούς, για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις τους και δη στο θέμα με τις μεταναστευτικές ροές, που επιβάλλει συχνές μετακινήσεις τους, ενώ η Κυβέρνηση από την μια κωφεύει επιδεικτικά στην κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα καθορίζει τις εκτός έδρας αποζημιώσεις τους εδώ και δυο χρόνια, από την άλλη κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες, στην θέσπιση και εφαρμογή του φόρου διαμονής, με τον οποίο οι αστυνομικοί καλούνται για υπηρεσιακούς λόγους, να πληρώνουν φόρο διαμονής από την τσέπη τους !!!

Απίστευτα και κωμικοτραγικά συνάμα πράγματα.

         Επειδή η παραπάνω κυβερνητική μεθόδευση και μετά τα αλλεπάλληλα μισθολογικά χαστούκια που έχουν υποστεί τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προσβάλλει βάναυσα τους αστυνομικούς και είναι ανακόλουθη με την πολυεπίπεδη προσφορά τους, στην τήρηση της συνταγματικής τάξης και των αστικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών, έναντι ενός μισθού πείνας των 600 – 900 ευρώ που λαμβάνουν, καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση, με την συγκατάθεση  των συναρμόδιων Υπουργών  να λάβει υπόψη  της  τις προτάσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ. – με την οποία συμφωνεί η Ένωσή μας – για να επισπευτεί το τεχνικό νομοπαρασκευαστικό κομμάτι  και να προχωρήσει στην κατάθεση του περιβόητου – σαν το γεφύρι της Άρτας !!! – Προεδρικού Διατάγματος ώστε  να κλείσει η βασανιστική εκκρεμότητα για τους αστυνομικούς, με τις εκτός έδρας αποζημιώσεις τους.

Πρέπει πια  να σταματήσει από την Κυβέρνηση ο εμπαιγμός μας ,

η δίχως τέλος, μισθολογική και κοινωνική μας υποβάθμιση.

        Δεν είμαστε εργαζόμενοι ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, αλλά τουναντίον σθεναροί υπηρέτες του ελληνικού λαού, που προασπίζουμε την ασφάλεια και την γαλήνη του, έναντι εξευτελιστικών μισθών.

       Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ορθώνει το ανάστημά της απέναντι σε άδικες άμεσες ή έμμεσες φοροεπιδρομές που έχουν σαν στόχο το ήδη πενιχρό εισόδημά μας. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να στηρίζουν την κοινωνική τους πολιτική με σκοπό την ψηφοθηρία πάνω στις πλάτες των ίδιων και των ίδιων!!!

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

Πάκος Δημοσθένης                   Ρήγας Νικόλαος