Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Οι προτεραιότητές μας τέθηκαν υπόψη της Πολιτικής Ηγεσίας

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Οι προτεραιότητές μας τέθηκαν υπόψη της Πολιτικής Ηγεσίας

1528
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προς: 1) Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

2) Την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Κα Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία μας, ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός συνδικαλιστικός φορέας των Ελλήνων Αστυνομικών, στο τελευταίο πανελλαδικό της συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στην Ερέτρια με τη συμμετοχή 500 αντιπροσώπων από πενήντα οκτώ (58) Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, διαμόρφωσε το διεκδικητικό της πλαίσιο, όπως αναλυτικά περιλαμβάνεται αυτό στο Ψήφισμα του συνεδρίου και με βάση αυτό, εν συνεχεία, το Διοικητικό Συμβούλιο ιεράρχησε τα αιτήματα, τα έθεσε υπόψη της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σε κυβερνητικά όργανα και συναρμόδια Υπουργεία. Με αίσθημα ευθύνης δε, προσπάθησε να πείσει την Κυβέρνηση για το δίκαιο των αιτημάτων μας, με αποτέλεσμα ορισμένα εξ αυτών να έχουν ήδη ικανοποιηθεί, άλλα όμως, είτε να έχουν δρομολογηθεί είτε να έχουν οδηγηθεί στις ελληνικές Καλένδες.

Α) Στο οικονομικό πεδίο, κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του συνδικαλιστικού μας κινήματος, είναι:

i) Η απόσυρση του μισθολογίου (ν.4472/17) και η έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης σε αυτές. Σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να θεσμοθετήσει την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και την καταβολή του συνόλου των προκυπτουσών αναδρομικών, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο κ. Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

ii) Η άμεση έκδοση του οριζόμενου στις διατάξεις του ν.4336/15 προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό της διαδικασίας υπολογισμού των δαπανών μετακίνησης και της αποζημίωσης εκπαίδευσης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Η έκδοση του εν λόγω π.δ. εκκρεμεί τρία (3) σχεδόν έτη με αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα στελέχη να αντιμετωπίζονται άνισα και ενδεχομένως αντισυνταγματικά, σε σύγκριση με τους λοιπούς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα όπου εφαρμόζονται από 01/01/2016 οι σχετικές διατάξεις.

iii) Νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της αδικίας που επήλθε και αναγνωρίστηκε και στη Βουλή, κατά τη σχετική συζήτηση, όταν Αστυνομικοί, Πυροσβέστες και Λιμενικοί εξαιρέθηκαν σκανδαλωδώς από την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου και τη δυνατότητα συνυπηρέτησης με συζύγους – στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι τροποποιήσεις, ειδικότερα, αφορούν το ν.4472/2017 (Α’ 74) & το ν.2946/2001 (Α’ 224).

iv) Αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε εις βάρος όσων υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΚΑΜ κλπ) με την επαναφορά των επιδομάτων τους στα επίπεδα που λάμβαναν πριν τη δημοσίευση της υπ’ αριθ.  8002/1/520-γ΄ από 15-03-2018 ΚΥΑ.

 

Β) Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά μας αιτήματα, προέχουν:

i) Ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων, σύμφωνα με την πρότασή μας, που αποδέχθηκε ο προκάτοχός σας Υπουργός κ. Νίκος ΤΟΣΚΑΣ και έχει αποσπάσει και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ. Δρομολόγηση νέων προσλήψεων Δοκίμων Αστυφυλάκων για τη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

ii) Θεσμοθέτηση νέου βαθμολογίου.

iii) Διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ με εισαγωγή εκπροσώπων εργαζομένων εν ενεργεία αστυνομικών.

iv) Ουσιαστικός διάλογος για την αποδέσμευση αστυνομικών από «πάρεργα» στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι θεσμοθέτηση Δικαστικής Αστυνομίας, όπως επιχειρήθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ.

v) Τροποποίηση διάταξης του π.δ. περί μεταθέσεων έτσι ώστε οι νεοεξερχόμενοι από τις Αστυνομικές Σχολές, νέοι αστυνομικοί, να τοποθετούνται και στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, καθώς και στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

vi) Η ρύθμιση επιτέλους, της ελεύθερης μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού με τα ΜΜΜ.

vii) Απεμπλοκή της αστυνομίας από τα γήπεδα, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

viii) Ολοκλήρωση των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων που έχουν συνταχθεί από την προηγούμενη Ηγεσία του Υπουργείου και είχαν συζητηθεί με τους συνδικαλιστικούς Φορείς, όπως:

  • Ρυθμίσεις διοικητικών θεμάτων προσωπικού.
  • Θέματα εκπαίδευσης.
  • Θέματα φυσικής αγωγής (ΥΦΑΑ).

ix) Νομοθέτηση διατάξεων που έχουν καταρτιστεί από την προηγούμενη Ηγεσία του Υπουργείου και είχαν συζητηθεί με τους συνδικαλιστικούς Φορείς, όπως:

Παραχώρηση κτιρίου Ιουλιανού 33 από ΤΕΑΠΑΣΑ για χρήση από Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

Διάθεση ποσοστού των ετήσιων κερδών των Λεσχών της Ελληνικής Αστυνομίας για επισκευές – μικρής έκτασης – των κτιρίων που στεγάζονται αυτές.

Διεύρυνση του πλαισίου για την κάλυψη ποσών από τις Λέσχες της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορούν δαπάνες αποκατάστασης υγείας των αστυνομικών που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Επανεξέταση της δυνατότητας απόσπασης 5 + 5 έτη στο εξωτερικό (αποξένωση από την υπηρεσιακή πραγματικότητα), καθώς και θεμάτων που αφορούν αποσπάσεις προσωπικού στο εξωτερικό (Οργανισμούς και Φορείς).

 

Γ) Από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα, προέχουν:

iΕπέκταση του Κλάδου Υγείας του Ταμείου μας (ΤΕΑΠΑΣΑ) στους ασφαλισμένους που ανήκουν στα Ταμεία της τέως Ε.Χ. και εισαγωγή στον Ειδικό Λογαριασμό του Κλάδου Προνοίας του προαναφερόμενου Ταμείου των ασφαλισμένων που ανήκουν στα Ταμεία της τέως Α.Π., με παράλληλη επαναπλαισίωση των παροχών αυτών.

ii) Διαμόρφωση των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο οποίο είναι μέτοχοι τα 2/3 του πληθυσμού των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνάρτηση με το νέο μισθολόγιο (ν.4472/17).

iii) Κατάργηση του άρθρου 12 του ν.4387/16 για τις συντάξεις χηρείας.

 

Κυρία Υπουργέ,

Ευελπιστούμε στη συνεργασία σας για την άμεση δρομολόγηση λύσεων σε όλα τα προαναφερθέντα χρονίζοντα αιτήματα του Κλάδου μας. Έτσι, θα αποδείξετε εμπράκτως το ενδιαφέρον σας για την επίλυση καυτών προβλημάτων που μας απασχολούν.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος