Αρχική E.K.A. Π.Ο.ΑΣ.Υ: Μορφώματα και τερατογενέσεις σε σκανδαλώδη διατάγματα λίγο πριν τις εκλογές

Π.Ο.ΑΣ.Υ: Μορφώματα και τερατογενέσεις σε σκανδαλώδη διατάγματα λίγο πριν τις εκλογές

1060
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας διότι με τις αποφάσεις τους συνεχίζουν να απαξιώνουν τον αστυνομικό θεσμό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι απέχουμε μόλις λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και άρα δεν δικαιούνται να δημιουργούν τετελεσμένα χωρίς να έχουν τηρηθεί ούτε καν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες της διαβούλευσης και της υποβολής προτάσεων εκ μέρους μας.

Μετά τις επαχθείς αποφάσεις τους για τη δήθεν αναβάθμιση της εκπαίδευσης με σχέδιο π.δ. που επεστράφη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως απαράδεκτο κλπ, αυτή τη φορά, προώθησαν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δυο «μορφώματα», στα οποία καταφανώς υπάρχει ανάμειξη και αποστράτων,με στόχο το βόλεμα και την τακτοποίηση «ημετέρων», με φωτογραφικές διατάξεις της τελευταίας στιγμής που μόνο αγανάκτηση και αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

Ειδικότερα, το πρώτο αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα 69 «Ρύθμιση θεμάτων αστυνομικού προσωπικού» που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουλίου 2019 και περιέχει σκανδαλώδη αποσπασματική ρύθμιση  για την εξέλιξη των Ανθυπαστυνόμων… Χωρίς να έχει ενημερωθεί η Ομοσπονδία μας, καίτοι γνωρίζει η Ηγεσία ότι το θέμα των Ανθυπαστυνόμων, αλλά και των υπόλοιπων βαθμών, αποτελεί διαχρονικό μας αίτημα και έχει απασχολήσει κατά καιρούς συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, καλείται να αποδεχτεί ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν προάγουν τα συμφέροντα των συναδέλφων μας αλλά αποτελούναπό μόνες τους και υπονόμευση της όλης προσπάθειάς μας για την αντικειμενική και δίκαιη διαμόρφωση ενός σύγχρονου βαθμολογίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Υπηρεσίας και των συναδέλφων μας.

Ως εκ τούτου, διαφωνούμε με πρακτικές προαγωγής αξιωματικών που αφορούν μόνο όσους έχουν τίτλο σπουδών – και καλώς –, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους συναδέλφους, τους οποίους μάλιστα αντιμετωπίζουν με δυο ταχύτητεςκαι χωρίς να δημιουργούνται νέες οργανικές θέσεις για τους νεοπροαχθέντες, ενισχύοντας έτσι τον πληθωρισμό βαθμών που ήδη προκαλεί τερατογενέσεις στην επετηρίδα. Μάλιστα, είναι αντιφατικό το γεγονός ότι με το εν λόγω π.δ. αναγνωρίζονται αλά καρτ τα πτυχία ως προσόν για την προαγωγή των Ανθυπαστυνόμων, ενώ  σε άλλη διαδικασία, όπως είναι η προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων ειδικών καθηκόντων (ή εκ του Σώματος ή εξ ιδιωτών) δεν λαμβάνονται υπόψη είτε περιορίζονται προσόντα, όπως η ύπαρξη επιστημονικών μελετών – ερευνών, οι διδακτορικοί τίτλοι σπουδών κ.ά. Σε κάθε δε περίπτωση, η όλη φωτογραφική μεθόδευση είναι δηλωτική της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Επιπλέον, συνιστά ντροπή και η κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση της επανεξέτασης της υπηρεσίας γραφείου σε βαθμούς διοίκησης,λειτουργώντας εις βάρος των μάχιμων και ευσυνείδητων αξιωματικών του Σώματος.

Το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 65 (ΦΕΚ 104 από 26/06/2019) αφορά στην «Οργάνωση, διάρθρωση και καθήκοντα οργάνων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας», όπου χωρίς καμία εξήγηση, επαναφέρουν τη ρουσφετολογική διάταξη που είχε καταργηθεί επί υπουργίας Νίκου ΤΟΣΚΑ και αφορούσε τη μετάθεση στον τόπο συμφερόντων όσων υπηρετούν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων πριν από την υπογραφή του επίμαχου π.δ., τροφοδοτώντας αλαζονικές συμπεριφορές και διαιωνίζοντας μια νοσηρή αντίληψη περί ξεχωριστήςκαι «περιούσιας» υπηρεσίας που βρίσκεται πέρα και πάνω από το αστυνομικό Σώμα.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και διαβεβαιώνει τα μέλη της ότι θα ζητήσει από τη νέα Ηγεσία αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές όλες οι παράτυπες και fast track αποφάσεις της σημερινής Ηγεσίας, να αποσυρθούν – εξεταστούν από μηδενικής βάσεως, αλλά και να μην προωθηθεί ξανά στο ΣτΕ το απαράδεκτο σχέδιο π.δ. για την εκπαίδευση, καθώς έχει ταυτιστεί με κομματικές επιλογές και σκοπιμότητες που μόνο κακό προκαλούν σε όλους.

 

 Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος